Huisregels lessen

Worden ondanks aanwijzingen of waarschuwingen de huisregels van manege Zonneveld niet opgevolgd, dan is de manege-eigenaar gerechtigd u de toegang tot het terrein te ontzeggen en/of te weigeren. [regel 40]

Manege Zonneveld hanteert een aantal huisregels. Met betrekking tot de rijlessen zijn met name de volgende regels van kracht:

Afmelden van de lessen (23)

Afmelden van de groepslessen dient minimaal 24 uur van te voren te gebeuren. Inhalen van de lessen (maximaal 3) kan alleen in hetzelfde kwartaal. Niet ingehaalde lessen gaan niet mee naar het volgende kwartaal. Zonder (tijdig) afmelden wegblijven, betekent dat er niet ingehaald kan worden.
Privélessen dient men minimaal 48 uur van te voren af te melden. De les kan verplaatst worden of worden terugbetaald. Bij afmeldingen korter dan 48 uur vervalt het recht op verplaatsen of terugbetaling.
Afmelden kan telefonisch: 035-5432703 (zie [contact] voor bereikbaarheid). of d.m.v. een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opzegtermijn lessen (24)

De opzegtermijn voor lessen bij manege Zonneveld is minimaal één maand voor het einde van het kwartaal.
Bij voortijdig beëindigen van de lessen (binnen het kwartaal) geven wij geen geld terug.

Lesuitloop (26)

De uitloop van een les of de vroegere aanvang van een les heeft altijd voorrang op het vrij rijden. Aanvang en einde van een les worden bepaald door de instructeur / instructrice.

Misdraging (8)

Personen, die zich op het manegeterrein misdragen, zullen gesommeerd worden het terrein te verlaten.

Betreden bedijfsterrein (39)

Elke persoon, die het bedrijfsterrein betreedt, doet dit op eigen risico.

De complete versie van de huisregels kunt u HIER inzien.

 

Rijlessen afmelden

Volgens de huisregels dient afzeggen voor lessen als volgt te worden uitgevoerd.

Afmelden van de groepslessen dient minimaal 24 uur van te voren te gebeuren. Inhalen van de lessen (maximaal 3) kan alleen in hetzelfde kwartaal. Niet ingehaalde lessen gaan niet mee naar het volgende kwartaal. Zonder (tijdig) afmelden wegblijven, betekent dat er niet ingehaald kan worden.

Privélessen dient men minimaal 48 uur van te voren af te melden. De les kan verplaatst worden of worden terugbetaald. Bij afmeldingen korter dan 48 uur vervalt het recht op verplaatsen of terugbetaling.

Afmelden van groepslessen kan d.m.v. het klantenportaal.

Via dit klantenportaal kunnen ook vervangende lessen worden ingepland

Overige lessen kunnen telefonisch of per mail worden afgezegd/verzet.

 

 

Rijlessen

Manege Zonneveld is het adres voor jou als paardenliefhebber.

Wij hebben een enthousiast team van gediplomeerde instructeurs klaar staan om jou het paardrijden te leren of je verder te helpen dit te ontwikkelen. Ben je beginner, of kun je al goed rijden en heb je uitdaging nodig, voor iedereen hebben wij geschikte paarden en pony’s.

Op een leeftijd van 4 jaar oud kunnen kinderen op onze manege al kennis maken met ponyrijden. Op speelse wijze worden er lesjes gegeven op kleine pony’s in onze daar speciaal voor ingerichte mini-manege.

Kinderen kunnen bij ons “gewone” lessen volgen vanaf een leeftijd van 6/7 jaar.

Wanneer kinderen nog niet kunnen rijden, beginnen ze in een startgroepje. Dit groepje gaat spelenderwijs leren, wat het verzorgen(poetsen), opzadelen en omgaan met een pony in houd. Ook zullen zij de eerste beginselen van het paardrijden gaan leren.

Wanneer de kinderen vertrouwd zijn met het omgaan met de pony en wanneer zij zelfstandig kunnen stappen en draven(lichtrijden) en de aanwijzingen van de instructrice goed begrijpen, dan kunnen ze naar de beginnersgroep.

Een andere methode om de beginselen van het paardrijden onder de knie te krijgen, is het volgen van privé-lessen.

Dit is een goede manier voor zowel volwassenen als kinderen.

Voor volwassenen (en oudere jeugd) is er geen mogelijkheid om in een start/beginnersgroep te beginnen. Het volgen van privé-lessen is dan de enige optie. Men krijgt één op één les. De eerste les is meestal met de longeerlijn (lang touw). Op deze manier wordt het snelst toegewerkt naar een goede balans/houding op het paard. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor het verder leren paardrijden.

Heel veel mensen (jong en oud) hebben wij op deze manier al leren paardrijden!

Indien gewenst kan men, wanneer het paardrijden is aangeleerd, zich aansluiten bij een lesgroep. De groepslessen proberen wij zoveel mogelijk gevarieerd te houden.
De lessen bestaan hoofdzakelijk uit dressuur, maar worden afgewisseld met springlessen, bosritten, oefeningen in spelvorm (met muziek) enz..

De groepslessen zijn onderverdeeld in verschillende niveaus.


Voor wie naast de reguliere lessen nog meer uitdaging nodig heeft, is het mogelijk deel te nemen aan het diplomarijden. Met deze “wedstrijden” wordt de ruiter beoordeeld op haar/zijn houding en rijvaardigheid. Dit wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury. Op deze manier kan op een steeds hoger niveau geprobeerd worden een diploma te behalen.

Daarnaast worden er voor de liefhebbers ook springwedstrijden en bosritten georganiseerd.

Als “toeschouwer” kunt u vanaf de tribune of vanuit de gezellige foyer de lessen volgen en genieten van een lekker kopje koffie.

Voor meer informatie, inschrijven of een afspraak maken, kunt u dagelijks (uitgezonderd zondag) in de foyer langs komen. De medewerk(st)er achter de balie zal u met plezier verder helpen.

Manege Zonneveld Is Een M&RB-Manege en is in het bezit van het Keurmerk Welzijn & Veiligheid

Rijlessen -beginner-

In deze groep rijdt je in een rijtje achter elkaar. Vaak wordt gezegd dat ze daarvan niet zèlf leren rijden, maar dit is niet waar. Paardrijden is een complexe sport, waarbij de volgende zaken spelen.

  • er wordt veel gevraagd van de coördinatie: armen, benen, zit e.d. moeten onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden
  • een kind moet leren in balans te blijven, ook wanneer de pony een onverwachte beweging maakt
  • elke pony heeft een eigen karakter en is niet elke dag in dezelfde bui (net als mensen...)
  • pony's reageren op elkaar

Vanwege deze factoren is het belangrijk dat de kinderen eerst vertrouwen en een goede balans krijgen. Per les rijdt één kind voorop op een daarvoor geschikte pony. De kinderen rijden op wisselende pony's en daardoor rijdt ook niet elke week het zelfde kind vooraan. Tijdens het volgen leren ze toch de figuren.

Er wordt aandacht besteed aan het individueel aandraven, weer gaan stappen en halthouden. Door middel van spelletjes, zonder zadel rijden, op muziek rijden, ponywissels, enz. wordt plezier, vertrouwen en balans vergroot.

Galopperen doen we om de beurt, zonodig in het begin met iemand ernaast, die mee rent. Wanneer ze zich zeker voelen op een aantal verschillende pony's en deze ook zonder hulp rond kunnen galopperen dan zijn ze klaar om de overstap te maken naar de half gevorderden.

Rijlessen -half gevorderd-

Dit is de moeilijkste periode in de paardrijloopbaan van uw kind.Zo langzamerhand wordt er steeds minder achter elkaar aan gereden, moeten de kinderen zelf weg van- en weer terug naar de hoefslag kunnen rijden. Ze krijgen meer te maken met het kuddegedrag van de pony's en de bijkomende reacties van de pony's op elkaar, omdat de posities in de groep steeds wisselen.

Uw kind moet echt de duidelijke leider worden van de pony.

De kinderen moeten op nòg meer (wat moeilijkere) pony's gaan leren rijden en dat is vaak spannend en lastig. Ze galopperen met de hele groep tegelijk.
De lessen zijn soms wat rommeliger, doordat de kinderen meer willen dan ze kunnen en dit ook zéker moeten proberen om verder te komen. De enige manier om het ponyrijden te leren, is vooral door het veel te doen, ook als het even niet lijkt te lukken. In deze periode staat de ontwikkeling van sommige kinderen als ruiter een beetje stil. Een enkeling wordt soms wat angstiger en heeft het gevoel weinig te leren. Een aantal keren op dezelfde pony rijden, die ze erg vertrouwen, helpt hen hier vaak weer doorheen. In een enkel geval kan blijken dat de overstap naar de half gevorderden te vroeg is gemaakt en is het beter dat een kind tijdelijk een niveau terug gaat. Wanneer ze op vrijwel alle pony's kunnen rijden, niet meer stilstaan met hun pony als anderen dat wel doen, maar van de groep weg kunnen sturen en voor zichzelf blijven rijden (ook op lastige, “eigenwijze” pony's !) dan zijn ze klaar voor het rijden bij de gevorderden.

Copyright © Manege en Pensionstal Zonneveld Baarn